Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Журналистът Григор Лилов публикува на фейсбук страницата си обстоен

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgЖурналистът Григор Лилов публикува на фейсбук страницата си обстоен
Коментари Харесай

Григор Лилов: Олигархът Васил Божков. Кой е и защо изгърмя?

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Журналистът Григор Лилов разгласява на фейсбук страницата си обширен пост за Васил Божков. В него той разгласява голям набор от данни за търсения вмомента хазартен необут - визитка, присъединяване във компании, публикации за него и други

Ето и какво написа Лилов:

Who is who
ОЛИГАРХЪТ ВАСИЛ БОЖКОВ
*** Кой е?
*** Защо изгърмя?
.
Васил Божков – Васко Черепа е бил воин на мои следствия, мои ТВ излъчвания, че даже и в мои разбори за спорта (по едно време по едно и също време владееше и ЦСКА, и Левски, до момента в който ентусиастите се биеха за достойнството на „ конкуриращите ” се отбори). Преди две години в пост за аферите в
хазарта тук в профила ми показах, че оборотите на лотариите му са 1.2 милиарда лв. годишно, че отчетността за раздаваните облаги е доста противоречива, а за огромните – смърди, та се не трае и сложих остро въпроса за жалките такси и налози, които се заплащат.
.
Вие също сте имали допир с олигарха. Например освен посредством
лотариите и Еврофутбол, само че и когато сте проклинали бабуните и очертаващите се коловози по новите прави на автомагистрала „ Тракия ” (към Ямбол и Карбонат). Холдингите и фирмите на олигарха са измежду най-големите реализатори на тези „ национални обекти ” на ръководството на ГЕРБ. Те са и главен фактор в активността по поддръжка на пътищата. Подобен допир с олигарха сте имали и имате и с железниците.
.
Но преди за опиша Who is who (кой кой е) Васил Божков – Васко Черепа, ще посоча любопитни елементи – непосочени от Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата за осъществените обиски.
.
Резиденция Англика на Витоша е някогашна резиденция на „ индивида от народа ” – Тодор Живков. Стоена е през 60-те години на предишния век.
Място – планина Витоша на 1600 метра надморска височина. Разгъната застроена повърхност близо 3 дка - 2 850 кв.м.
При демокрацията става благосъстоятелност на акционерно сдружение на убития олигарх Емил Кюлев. След гибелта му минава в ръцете на Васил Божков. Практически интериорът и до момента съвсем не е пипан. Виси даже един портрет на „ вожда и учителя на българския народ – Георги Димитров ”. Не е изненада – персоналната кутия за хавански пури на Васил Божков, направена от безценен мрамор, е с лика на комунистическия революционер-легенда Че Гевара.
Резиденцията разполага с няколко секрети входове и изходи, с секрети коридори. Разполага и с бомбоубежище, предпазено против атомни детонации.
Състои се от един голям апартамент и други 8 по-малки.
Разполага с приемна, киносалон, две кухни( едната професионална), столова, салони за банкет, фитнес, сауна, басейн, тенискорт, има лични водоизточници, далекопровод първа категория, само че и лична генераторна станция за ток. Видеото и фотосите, показани от Министерство на вътрешните работи не дават визия за размерите на пространствата. Затова ви давам и други фотоси от тази резиденция.
Поддържана е добре, времето не я е пипнало изобщо. Ще посоча, че цената, на която е търгувана, е била скромна за подобен парцел - 1000 евро на квадрат, само че какво ли не се прави у нас за олигархията.
.
Жилището в София на този техен изтъкнат представител е в някогашния блок на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия на бул. „ В.Левски ” (до гроба на Батемберг). Кооперацията е била реквизирана незабавно с идването на „ националната власт ”, а след това и национализирана. В нея с изключение на членове на управлението на комунистическата партия живееше и зетя на Тодор Живков - Иван Славков. Навремето, след преврата на 9 септември 1944 година и до 50-те години там е живеел и самият Тодор Живков. Апартаментите са по 373 кв. метра, изчислени по остарели методики за изчисление (по новите ще са над 500 квадрата).
Васил Божков е купил за себе си тъкмо жилището, в който живееха преди време Иван Славков и Людмила Живкова.
.
Твърди се, че Васил Божков е избягал в Дубай.
Самолетът, с който е изхвърчал от летище София е „ Bombardier Global 5000 (twin-jet) (GL5T), като негов оператор е записана компанията на олигарха Nove. Позивните му са LZ-VBE. Лети без кацания на дистанции от 11 000 километра, със междинна скорост 950 километра в час, вози в разкош 16 пасажера. Струва 50 млн. $ най-малко (цената зависи от модификацията). Давам фотоси.
Луксозният аероджет е дошъл от Париж, кацнал е през нощта в събота в София и в неделя сутринта се е приземил в Дубай. Личи си, че Васил Божков е бил предизвестен в точния момент за това, което му следва.
А за какво Черепа е избрал Дубай? (бел.: въпреки всичко си мисля, че е извършена интервенция за прикритие и вторият полет с другия аероплан – „ Чесна ” е бил в напълно друга посока от тази към юг)
Ще разберете от фрагмента от книгата си, който вмъквам. Той е от „ Олигарсите. Парите им. Мръсните им секрети ”, излязла преди 6 години – през 2014г. (бел.: от дълго време всички тиражи са изчерпани напълно)
Следва фрагмента:
.
ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ
.
-------------------ВИЗИТКА------------------
.
Роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Хоби – колекционерство на антики и пукотевица. Особен пиетет има към старите оръжия.
..
Семейство
Майка – Йорданка Божкова, учителка по съветски език
Баща – Крум Божков, преподавател по математика
Първа брачна половинка – Мая Ангелова Божкова. Завършила е Стопанската академия в Свищов, счетоводител и финансист е. В брак с Васил Божков от 1980 година
Била е шеф на компания „ Глория-Н ”, благосъстоятелност на фамилията дружно с президента на БФС Борислав Михайлов и Наско Сираков. Тази компания дружно с друга, обвързвана със семейство Божкови – „ Глория-палас ” е притежател на хотели, заведения за хранене, дипломатическия клуб в София, има концесия за минералната вода „ Княжевска ”. Като неин брат сочат Людмил Владимиров, който също е измежду видните предприемачи.
Втората, с която от 20 години насам живее, е Елена Димова. Навремето тя е била негов Пи-Ар. Но същинската, действителната жена до олигарха е фолкпевицата Лилана.
Деца – Антон, роден през 1986 година Бракосъчетава се на 1 юни 2013 година с Ива Софиянска (една от дъщерите на политика Стефан Софиянски). Наскоро им се роди дете, което кръстиха Мая.
Сестра – Марта.
.
--------------ОБРАЗОВАНИЕ---------------
.
Основно – учебно заведение „ Христо Ботев ” в кв. „ Каменица ”, Велинград.
Средно – 1974 година в Националната природо-математическа гимназия в София.
Висше – Софийски университет „ Кл. Охридски ”, компетентност математика. През 1988 приключва УНСС, компетентност „ Икономика и организация на труда ”.
Член на НюЙорската академия на науките. (става дума за компания, а не за някаква научна академия)
.
----------- ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ--------------
.
За професионалния му и олигархичен път няма публични данни.
Съществуват някои данни, че преди демократичните промени у нас е работил като следовател в столичните структури на Министерство на вътрешните работи по изключително тежките престъпни закононарушения.
Впоследствие се сочеше, че още преди преврата на 10 ноември 1989 година е част от сенчестия бранш в социалистическата стопанска система като търговец на валута на черно и най-важното - дилър на антики. Ще отбележа, че антиките бяха под контрола на Шесто ръководство – Гестапото на Държавна сигурност.
Липсват каквито и да е публични данни с какво се е занимавал след довеждане докрай на висшето му обучение до 33-годишната му възраст. Но е прочут фактът, че при започване на прехода е бил измежду главните дилъри на валута на „ Магурата ”.
Личното му положение е голямо. Официалните доходи на компаниите му единствено в България от 2007 година насам средногодишно са 2,5 – 3 милиарда лева, а облагите след облагането с налози – сред 250 млн. лева и 350 млн. лева
.
-------------- БИЗНЕС УЧАСТИЯ--------------
.
Името му последователно става известно с пазарните промени у нас. В частния бизнес навлиза още през 1990 година
Първата компания на Васил Божков се е занимавала с търговски и финансови интервенции. „ СЛВ ” е записана в Перник. Съществува регистрация и на компания на жителя – предстоящ олигарх. „ Васил Божков СЛВ ” към този момент е в София. СЛВ-ата са бъдещия „ Нове холдинг ”.
След този старт следва сполучливата 1991 година, през която Божков построява верига от бюра за продан на валута. На уеб страницата на „ Нове холдинг ” преди време бяха посочени пет сдружения, които влизат в състава му – „ Интернюз 98 ” ООД за мониторинг на медиите, рекламната организация „ Далет 98 ” ООД, туристическата „ Булпартнерс травел ” ООД, „ Каритекс Лъки ” АД за кетъринг, сервиз и наложила марката кафе „ Лаваца ” у нас, „ Нове трейдинг ” ООД за търговия, защита, поддръжка на машини, домове и уреди.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Бизнесинтересите и съдружията на Божков са съсредоточени в кръгове.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Първият от тях е „ СЛВ ”. Чрез тази компания, а след това и директно като физическо лице в някои съдружия Васил Божков взе участие в „ Т.С.консорциум ” ООД, в „ ЕЛМ ” ООД, „ Еврофутбол 93 ” ООД, „ Рустин ” ООД, „ Микойл ” ООД, „ Гард С ” ООД, „ Нев ” ООД, „ Вибротех ” ООД, „ Рупел ” ООД, „ Ин-В ” ООД и други
Чрез компанията Божков става съучастник през 1993 година с Мултигруп и босовете на СИК в най-голямата
хазартна компания у нас „ Ай-Джи-Ем ” ООД, в която взе участие и като физическо лице. Друга водеща компания в региона на хазарта е „ Пикадили ” ООД, в която Божков придобива дял от 36% през февруари 2003 година, както сочи осведомителната система „ Делфи ”. Другият основен притежател там е Александър Тумпаров посредством компанията си „ Александър и Александър ” ЕООД.
Това сдружение държи
казиното в столичния хотел „ Рила ” – благосъстоятелност на Божков. Чрез „ Вибо 1 ” ЕООД – съучастник в „ Роберт сървисиз ” ООД, което има дял в „ Интерхотел гранд София казино ” ООД Божков упражнява надзор и върху казиното в хотел „ Радисън ” на площад „ Народно заседание ”.
В книгата си „ Дуел ” около следствието на атентата против израелските туристи на летището в Сарафово съм показал хазартния бизнес на Божков по курортите ни и изтикването му от други могъщи играчи от сферата на валутните бюра.
.
В търговията ползите на Божков главно са насочени към фришоповете. Божков е обвързван с „ Трансимпекс ” – главния оператор на безмитните магазини у нас, който има над 20 обекта. Компанията е зачената преди време с две-трети от капитала като благосъстоятелност на консорциума сред „ Дюти Фрий ” ООД и „ Галенит инвест ” ООД, свързани с олигарха.
.
Трудно е да се изброят позициите му и изключително да се реши действителното му благосъстояние.
Но и един образец е задоволителен. В края на 2006 година милиардерът Кокалис разгласи, че ще продаде 10% дял (от 49%, които имаше) в „ Еврофутбол ”. Исканата сума беше за 100 млн. евро. Следователно единствено тази компания, в която Божков участваше с другия дял, струваше към 1 милиарда
Любопитни са бизнес-връзките на Васил Божков с известни имена от шоу-бизнеса и политическия свят. Той е бил съучастник с Кеворк Кеворкян във компания „ Зодиак 95 ”, с футболиста Любослав Пенев в „ Любослав Пенев ” ООД, с депутата от Национална движение „Симеон Втори" Камен Влахов във компаниите „ Ин-В ” и „ Ай-Ти-Ер ”, има настоятелен контакти с политика Мирослав Севлиевски в „ Бул инс ” АД и други Според доста изявления Божков е от едрите спонсори на Национална движение „Симеон Втори" и даже индиректно е обезпечил залата за учредителното заседание на политическото придвижване.
.
Всеки доста заможен човек взе участие в политиката, само че нормално го прави незримо. А Васил Божков е неимоверно богат на фона на скромния финансов пейзаж в родината ни и по тази причина го сочат като главен властови състезател в страната.
.
Според ранглисти на полския седмичник „ Впрост ” Васил Божков е имал следното положение: 0.5 милиарда $ (2003г., а аз тогава в книгата си „ Най-богатите българи ” го оцених на 0,65 млрд.), 1 милиарда (2006г.), 1.5 милиарда (2007г.), 1.35 милиарда (2008г.). Нови данни няма.
- Неудобен ли е въпросът за първия милион? Общо взето се споделя, че на богатите хора това е най-неудобният въпрос, който можеш да им зададеш – от кое място ви е първият милион?
- Не, за мен е доста комфортен, но не знам дали е тематика на днешния диалог. – дава отговор Васил Божков на въпроса в студиото на една от националните малките екрани.
- И въпреки всичко е...
- Първият милион, аз съм почнал постепенно и последователно. Кой ме познаваше, 1989 година, от кое място пристигнах, 1990, 1991… Почнах с дребен бизнес – купувах, продавах, сътворих обменни бюра, към този момент ги няма. Създадох бинго зали – към този момент ги няма. Участвах в
хазарта, към този момент не вземам участие. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек би трябвало да отива на разнообразни равнища.
.
Заради медийни офанзива Божков поизчисти присъединяване си в редица компании. Но даже една непълна информация от регистри, правно-информационни системи и „ Държавен вестник ” сочи следите му:
1. ”Атек ” АД - член на съвета на шефовете,
2. ”Ай Ти Ер-2000 ” ООД- съучастник,
3. „ Б.Л. Лизинг ” ООДсъдружник
4 ”Бим 97 ” ООДсъдружник
5 ”Боман ” ООД съучастник
6 ”Борд 1 ” ООД съучастник
7 ”Брик ” АДчлен на съвета на шефовете
8 ”Бул партнерс травел ” ООД съучастник
9 ”Булит трейд ”ООД съучастник
10 ”Български сътрудници ” ООД съучастник
11 ”Ваал ” ООД съучастник
12 ”Вабо-1 ” ЕООД съучастник
13 ”Валекс слой ” ЕООД съучастник
14 ”ВВН ” ООД съучастник
15 ”Веваком ” ООД съучастник
16 ”Ви Би Си 1 ” ООД съучастник
17 ”ВКБ и Ко ” ООД съучастник
18 ”ВКБ и Ко-1 ” ООД съучастник
19 ”В-С 98 ” ООД съучастник
20 ”Гард-С ” ООД съучастник и шеф
21 ”Глория-Н ” ООД съучастник
22 ”Далет ” ООД съучастник
23 ”Докса-М ” ООД съучастник
24 „ Евробет ” ООД съучастник
25 ”Еврозалог ” АД член на съвета на шефовете
26 ”Евроком ” ООД член на съвета на шефовете
27 ”Еврофрут ” АД член на съвета на шефовете
28 ”Ем. Би. 3000 ” ООД съучастник
29 ”Ем Би Си ” ООД съучастник
30 ”Имо-България ” ООД съучастник
31 ”ИН-В ” ООД съучастник
32 ”Инвест ” ООД съучастник
33 ”Интернюз 98 ” съучастник
34 ”Любослав Пенев ” ООД съучастник
35 ”МНД ” АД член на съвета на шефовете
36 ”НЕВ ” ООД съучастник
37 ”Нове ” ООД член на съвета на шефовете
38 ”Нове-Сервиз ” ООД съучастник
39 ”Пикадили Холдинг ” ООД съучастник
40 ”ПФК ЦСКА ” АД член на надзорния съвет
41 ”Роял-ВС ” ООД съучастник
42 ”Рупел ” ООД шеф
43 ”Сизиф-В ” съучастник
44 ”Си Ер Си ” ООД съучастник
45 ”СЛВ-ООД ” съучастник и шеф
46 ”Т.С. Консорциум ” ООД съучастник
47 ”Тракия-папир-96 ” ООД съучастник
48 ”Юнион Шугър ” ООД съучастник
Към този лист може да се прибави и нов, където е измежду родителите на бизнеса, но от дълго време името му не се мярка:
1 ”Ай Джи Ем ” АД основател
2 ”Аспида ” ООД съучастник
3 ”Би. Ем. Ем. ” ООД съучастник
4 ”Бора 3000 ” ООД съучастник
5 ”Бул инс ” АД член на съвета на шефовете
6 ”Вапс 1 ” ООД съучастник
7 ”Ви Ес Турс ” АД член на съвета на шефовете
8 ”Европарк ” ООД съучастник
9 ”Здравноосигурително и застрахователно
сдружение „ Закрила ” АД член на съвета на
шефовете
10 „ Каритекс ” ООД съучастник
11 „ Нове Турс Интернешънъл ” АД ръководител на
съвета на шефовете
13 „ Нове-Ф ” ООД шеф
14 „ Рек Реа ” член на съвета на шефовете
15 ”Социалноосигурителен фонд Сила ” АД член на
съвета на шефовете
16 ”Танев, Сираков и Ко ” ООД съучастник
17 ”Финансова къща Нове ” член на съвета на
шефовете
18 ЗПАД „ Сила ” член на съвета на шефовете
Той е ликвидатор и на СД „ Апис-ЙБС Боянов с-ие ”.
Официалният източник на информация – Търговския указател на страната, през днешния ден го отбелязва в две информации. По едната от тях е нещо като дребно-средна ръка предприемач.
Едноличен притежател на капитала „ Вабо 2012 ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ Ви Би Мениджмънт ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ Вабо Мениджмънт ” ЕООД
Прехвърляне на дружествен дял „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ ” ЕООД
Според другата е измежду едрите бизнесмени у нас:
Управители „ ВААЛ ” ООД
Съвет на шефовете „ НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ ” АД, до 13.04.2012
Съвет на шефовете „ АТЕК ” АД, до 04.12.2008
Съвет на шефовете „ НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ ” АД, до 13.04.2012
Съвет на шефовете „ НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ ” АД, до 13.04.2012
Съвет на шефовете „ АТЕК ” АД, до 27.07.2014
Съвет на шефовете „ НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ ” АД, до 13.04.2012
Съвет на шефовете „ ЕВРОЗАЛОГ ” АД
Съвет на шефовете „ НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ ” АД, до 13.04.2012
Надзорен съвет „ ДИ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ТИ ДЖИ БЪЛГАРИЯ ” ЕАД
Надзорен съвет „ МОСТСТРОЙ ” АД
Надзорен съвет „ ХОЛДИНГ ПЪТИЩА ” АД
Надзорен съвет „ ИНФРА ХОЛДИНГ ” АД
Надзорен съвет „ ИНФРА ХОЛДИНГ ” АД
Надзорен съвет „ ХОЛДИНГ ПЪТИЩА ” АД
Надзорен съвет „ ДИ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ТИ ДЖИ БЪЛГАРИЯ ” ЕАД
Физическо лице-търговец Едноличен търговец „ ЕСЕЛВЕ-ВАСИЛ БОЖКОВ ”
Съдружници „ ГЛОРИЯ-Н ” ООД
Съдружници „ БОПА - СПОРТ ” ООД
Съдружници „ БУЛИТ ТРЕЙД ” ЕООД
Съдружници „ ДЖИ ТИ БИ 1 ” ООД
Съдружници „ ВААЛ ” ООД
Съдружници „ АГРО КАПИТАЛ 2009 ” ООД
Съдружници „ ВКБ и КО - 1 ” ООД
Съдружници „ НОВЕ БРОКЕР ” ООД
Съдружници „ БУЛ ПАРТНЕРС ТРАВЕЛ ” ООД
Съдружници „ В-С 98 ” ООД
Съдружници „ АГРО ФИНАНС 2009 ” ЕООД
Съдружници „ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС).БИ.СИ 1 ” ООД
Съдружници „ ГЛОРИЯ-Н ” ООД
Съдружници „ СИЗИФ-В-ООД ” ООД
Съдружници „ АГРО ФИНАНС 2009 ” ЕООД
Съдружници „ БУЛИТ ТРЕЙД ” ЕООД
Съдружници „ ИНВЕСТ ” ООД
Едноличен притежател на капитала „ ВА БО КЪМПАНИ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ДЕТЕРМИНАНТ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВЕРТЕКС-Б ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВАБО 2008 ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВАБО-2005 ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВАБО-1 ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВЕРТЕКС ИМОТИ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ Е-ПРОПЪРТИ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ПРОПЪРТИ-ВБ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ АПРИОРИ МЕНИДЖМЪНТ ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ БУЛИТ ТРЕЙД ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ВАБО СИСТЕМС ” ЕООД
Едноличен притежател на капитала „ ЛАТИС ” ЕООД
Прехвърляне на дружествен дял „ БУЛИТ ТРЕЙД ” ЕООД
Прехвърляне на дружествен дял „ Е-ПРОПЪРТИ ” ЕООД
.
Има и друго негово признание за заветния първи милион.
“Моят първи милион пристигна от търговията. Преди пет години търговия се правеше относително елементарно. Взимаш стоката, започваш да я продаваш, плащаш след време. Доста пъти превъртях колелото по тази скица и всеки идващ път – с доста по-големи размери от предишния… Успях в точния момент да взема лиценз. Първото ми обменно бюро беше на доста положително място – в партера на ЦУМ. "
.
Официално бизнесът на Васил Божков се свързва с
хазарта, където всички го смятат за безспорен монополист. Негово дело е и последната телевизионна игра Национална лотария.
Други експерти го сочат за стопанин в застраховането, тъй като неговата „ Бул инс ” (офшорна собственост) е „ прикоткала ” в лоното си някогашната СИК, имала положителни връзки с различен наедрял осигурител – „ Булстрад ” и беше една от трите лицензирани компании за презастраховане у нас. „ Бул инс ” и сега е може би най-големият състезател на пазара на автомобилното обезпечаване.
.
Към тази формация причисляваха и групата към „ Орел-холдинг ” на Добромир Гущеров, сочеха изявления в авторитетните ни настоятелен седмичници „ Капитал ” и „ Банкер ”.
Третият бизнес на Божков е банковото дело. Компанията „ Йорсет холдингс ”, която закупи активите на банкрутиралата Първа частна банка, наподобява като негов спътник посредством взаимните съдружия със притежателите й, показаха тези издания. Според в. „ Капитал ” компании, свързани и с Васил Божков, са играли в интервенциите по взимане на активите на затворената „ Туристспортбанк ”.
Четвъртата област за бизнес е туризма и превоза или по-скоро обслужващата ги инфраструктура. „ Трансимпекс ” интензивно взе участие в покупката на уреди и превозен състав за железниците.
Петата наподобява са телекомуникациите, откакто Васил Божков се съдружи с гръцкия магнат Кокалис (агент на страховитата комунистическа загадка работа на Германска демократична република – „ Щази ” и както се твърди – и на КГБ) – въпреки и към този момент очевидно единствено в дружестото „ Еврофутбол ”.
Редица компании, свързани с Васил Божков, се ориентериха към вложения в енергетиката и инфраструктурното строителство (холдинг „ Пътища ”, „ Мострой ” и др.) В поддръжката, ремонта и построяването на пътища и автомагистрали компаниите, свързани с Васил Божков, имаха огромни позиции. Наскоро банкрутиралата бургаска корабостроителница също е обвързвана с него.
.
____________________________________
Всъщност ползите на бизнесмена мъчно могат да се изброят макар видимостта на отдръпването на бизнеса му от България – даже публично с името си Божков попада в 34 компании и сдружения, други доближени до него лица – в над 160, посредством косвени съучастия въздействието му се простира до 914 разнообразни компании.
_____________________________________
.
В последните години бизнесът на Васил Божков изпитва съществени усложнения. Редица от компаниите на групировката мъчно се разплащат или са спрели заплащанията си по взетите заеми. Според анализатори наред с дребни финансови институции две от огромните банки у нас са с прекалено огромни парични експозиции към него и по тази причина финансовата им непоклатимост е подложена на разтърсвания.
Същевременно сме очевидци на преструктуриране на бизнеса на олигарха. Въпреки присъединяване в огромни капиталови планове (пътното строителство) Васил Божков понесе тежки загуби там. Редица от фирмите му срещнаха финансови компликации, а някои са във банкрут.
За богат човек като него не е проблем да ги рефинансира, само че си проличава изтеглянето на капитал от тях за други цели и към други райони. Защото Васил Божков към този момент има значими ползи в Близкия и Далечния Изток – най-вече финансови в Дубай, Китай, Сингапур, Тайланд.
.
Трудно е да се изброи и реши неговото положение. Факт е, че босът на „ Нове холдинг ” умее да построява имуществени лабиринти, чийто изходи и входове знае единствено той самият.
Изчислението на точния размер на благосъстоянието му е съвсем невъзможна задача. Активите единствено у нас се мерят с доста и доста стотици милиони, дяловете му в обществените му компании на борсата са над 200 млн. лева Но пасивите също не са дребни и към този момент не подлежат на правилни оценки.
Не е вероятен прецизен обзор на вложенията в Близкия и Далечния Изток. Анализатори показват стойност, означена с шестзначни цифри.
По груби калкулации персоналното му положение се колебае сред 1.1 и 1.3 милиарда евро макар тежката икономическа рецесия.
.
------------- ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ--------------
.
Васил Божков е бил ръководител на Националната федерация по шахмат и на Националната федерация по пукотевица.
Поддържа и личен стрелкови клуб – „ Нове ”.
Дълги години е акционер във футболния клуб ЦСКА, като до края на 2001 година по едно и също време с това е и в управлението на директния му противник – в „ Левски ”.
Бил е ръководител на клуб „ Възраждане ” – организацията на едрия капитал у нас.
.
-------------- ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛ --------------
.
Официално няма присъединяване в политиката.
Неофициално се смята, че е фактор, изравен зад избрани кръгове в Българска социалистическа партия и Национална движение „Симеон Втори", както и зад лица измежду организации – наследници на Съюз на демократичните сили.
Премиерът Пламен Орешарски (от лятото на 2013) е апетитен в медиите като човек, тясно привързан с олигарха.
.
-------------- ЩРИХИ --------------
.
- За теб се приказва, че си държанка на Васил Божков?
- Любовница? Може да съм му гадже (смее се). Аз не мога да бъда държанка. Аз мога да бъда съществено гадже на някого. За моя персонален живот съвсем нищо не се знае, тъй като не обичам да приказвам за него. Щастлива съм, усещам се добре с индивида до мен. Чуваме се по 10 пъти дневно, в случай че се случи нещо хубаво или неприятно, първо за него се сещам. Годините, в които съм с него, бяха значими и за моето развиване. Важна беше средата, а той беше моята среда.
Тя е фолкгърлата ЛиЛана (Лиляна Деянова), а „ средата ” – Васил Божков. Отдавна се носят митове за връзката им, само че черно на бяло нищо няма.
- Гаджето ми ме дефинира като ненаситна, нежна и буйна!
.
А него по какъв начин го дефинират?
„ Най-печално известният разбойник на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа “.
Това написа през 2009 година краткотрайно изпълняващият длъжността дипломат в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: „ Най-търсените нарушители в България – Черепа, Баретата, Пилето и Пръча “.
Началото на тази кариера през 90-те е на „ Магурата ” – уличната организация за обмяна на валута, назовавана по името на едноименно заведение. По информации на Министерство на вътрешните работи Васил Божков е бил фактическия необут на уличните дилъри, редица от които се занимаваха и с измами на клиентите им. Едва ли е обърнал внимание на тези премеждия – биографията му е записала надалеч по-големи и рискови.
.
Изглежда благополучен ангел бди върху живота над Васил Божков – Васко Черепа, както го назовават във футболните и героичен среди.
Досега биг-босът на родния
хазарт, олигархът, разпрострял се от туристическата промишленост до инфраструктурата на страната надживя гърмеж, провокирана изкуствена злополука и няколко престрелки.
Въпреки това неговата защита в никакъв случай не е била по този начин масирана и впечатляваща като тази на към този момент починали негови съдружници като да вземем за пример Илия Павлов. Може би пък математикът с познанията си от гимназията и Университета тъкмо е пресметнал дните, които са му отпуснати на белия свят и по тази причина няма терзания.
.
Най-сериозният атентат против Черепа е осъществен с изключение на против него и против фамилията му.
Преди години, на 3 юли 1994 година на 57-мия километър на автомагистрала „ Тракия ” тежкарският му „ Мерцедес 300 ” С е взривен в придвижване. Като по знамение Божков, брачната половинка и детето му се отървават невредими. Само водачът се оказва със счупено стъпало.
Според експертите шансът им бил двоен – мощността на гърмежа съзнателно била заложена слаба. Но в действителност опитът за ликвидиране е налице – експлозивът раздира тенекиите, подмята предния мост и разпръсва гумите му на микроскопични късчета. Единствено ниската скорост ги избавя.
Вероятно планът е бил противоположен – с 170-180 километра или повече в час никаква електроника и майсторство зад кормилото не могат да овладеят автомобила при такава обстановка и тежката злополука щеше да наподобява като нелепа случайност.
.
Няколко месеца по-късно, на 12 септември 1994 година тя се случва – лимузината на Божков тежко катастрофира на автомагистрала „ Хемус ”. Но той отново е незасегнат.
.
Затова на 20 януари 1995 година идната година го попукват намерено с патрони във фойаето на хотел „ Мелник ”. На входа му шефът на „ Нове холдинг ” е пресрещнат от гардовете на Живко Томов-Фашиста. Двете охрани си вадят патлаците и до момента в който ги насочват един против различен, само бързата реакция на самия Божков предопределя борбата кой-кого. Той също изважда револвер, само че гърми в тавана.
Направо от мястото на екшъна той отпътува за Гърция по бизнес. Спасява се от правораздаването, което подюрнато от съперниците му, стартира следствие и го грози със задържане.
.
------------------- МРЪСНИ МИЛИАРДИ--------------
.
Три години по-късно, през ноември 1998 година е следващият въоръжен конфликт.
Гардът на Божков – Иван Иванов гръмва от упор Милчо Димитров-Пушека. Казват, че това бил персоналния гард на някогашната шефка на митниците Елка Владова.
Негови съдружници във компаниите „ Тепих 7 ” и „ Болид 4000 ” бяха Александър Томов и бореца Боян Радев със сина си. На погребението на Пушека участваха с изключение на тях внучката на Генсека - Жени Живкова, Димитър Джамов и сивият кардинал на Виденов – Красимир Райдовски.
Екшъните единствено позабърсват Черепа, само че не подобен е шансът на редици негови съдружници. Мъртъв е Илия Павлов (истините за гибелта му – в „ Тайните на огромните играчи ” от същия създател, бел. на издателя).
.
Мъртви са да вземем за пример и братя Гьошеви.
А кои са те? Във финансовото дело ползите на Васил Божков се застъпваха от финансова къща „ Нове ” и двамата братя.
Съдружник в „ СЛВ ” ООД на олигарха беше Димитър Гьошев, който дружно с Илия Гьошев сътвориха може би най-мощната финансово-брокерска къща у нас - „ Титан ХХ век ”. И двамата са убити – първият в офис на компанията на столичния бул. „ Патриарх Евтимий ”, вторият – година по-късно в колата си в Пловдив.
_________________________________________
По този мотив международната осведомителна организация „ Ройтерс ” отбелязва, че със гибелта им „ изгоряха ужасно доста пари ”.
_________________________________________
У нас голямата част от медиите не видяха убийствата изобщо и единствено някои маркираха първото с два-три реда. Намериха се обаче жълти издания, които изкушиха наивната аудитория с репортажи, лансирайки измислена от въображението им или най-вероятно поръчана от заинтригувани „ гей-връзка ”, даже „ гей-триъгълник ” в гибелта на някакъв си „ фирмаджия Димитър ”.
Втората гибил – на брат му Илия беше премълчана тотално от всички публицисти, коментатори, следователи и прокурори в България. Но и самият Илия Гьошев преди време премълча страшните истини към убийството на най-близкия му човек – разказвайки баснята за съдбовна жена.
.
Около олигарха Васил Божков – Черепа, има ред мъртви съдружници, измежду които се срещат и откровени мутри.
Такъв е Мартин Ангелов Влайков – Марто Къдравия. Той беше прострелян с 7 патрона на 20 февруари 2007 година в градинката до Народния спектакъл в столицата, до момента в който разхождал кучето си. Висаджията – един от най-бликите хора на Васил и Георги Илиеви, оцеля от покушението след 11 часа кома в болничното заведение. Днес е в цялостна неопределеност, може би забягнал в далечна чужбина, а може би мъртъв – този път вечно.
Министерство на вътрешните работи и родната публицистика се разсеяха за обстоятелството, че е бил сътрудник по бизнес на Васил Божков – Черепа в „ Сибилд БГ ” ООД, където беше съучастник компанията на олигарха „ Вабо 2005 ” ЕООД.
......................................................................
Разследването ми извади неподозирани връзки към гангстера, редил пачките с олигарха Черепа.
Майка му е Катя Влайкова – славеща се във времената на соца като една от най-видните козметички в столицата. Толкова е била именита, че персонално е обслужвала височайшето семейство – индивида от народа Тодор Живков, брачната половинка му Мара Малеева и щерка им Людмила Живкова.
.....................................................................
Извади и още по-неподозирани връзки.
Защото около убития Марто Къдравия изплува фамозният кокаинов необут Евелин Банев-Брендо. Още в далечната към този момент 2007 година той е измежду клиентите на Темида поради съмнение в пране на пари и основаване и управление на проведена незаконна група.
На едно от съвещанията по делото в Софийски градски съд на 27 април 2007 година Брендо е записан в протокола със своите показания: гарант на покушението над Марто Къдравия е Йорданка Запрянова. Тя пък е преди малко убитата преди съвещанието на съда майка на убития по-рано касиер на тази международна наркомафия Константин Дишлиев.
.
Изплуваха и напълно скандални и сензационни връзки, обаче останали в цялостна загадка у нас. За един от тях споделя моя сътрудник - известния немски публицист Юрген Рот.
„ Едва ли би му навредил и разказът на един предприемач от Плевен, който оказва помощ за разбиването на огромна организация за подправяне на банкноти. Въз основа на неговата информация на 16 октомври 2000 година по време на полицейска акция е ликвидирана печатница за подправени пари в софийския квартал Надежда. След тази акция въпросният предприемач е оголен и през декември 2000 година той напуща България дружно със фамилията си.
Иска леговище в Германия и го получава. При чуването в Германската федералната работа за признание на бежанци, той споделя нещо необикновено, когато го питат кои са подмолните играчи в „ бизнеса “ с подправянето на пари:

============================================
„ Всъщност в България аз съм никой.
Обаче попаднах на следите на двама от най-важните хора, които си имаха работа с печатането на подправени пари.
Единият от тях е политик, другият — най-големият предприемач в България “.
На въпроса „ Можете ли да назовете имената на тези двама души? “, той дава отговор:
„ Политикът се споделя Евгени Бакърджиев... Той е заместител министър-председател в държавното управление на Костов, също и ръководител на Съюз на демократичните сили. Това са пребоядисани комунисти. Другият се споделя Васил Божков. Той е притежател на най-голямата компания в София — „ Нове Холдинг ”.
===========================================

Проучването ми уставови следното: изказването пред Германската федерална работа за признание на бежанци е направено на 5 септември 2001 година
На 5 август 2004 година юристът на информатора написа следното в писмо до тогавашния вътрешен министър: „ Моят клиент е дал информация и за това, че в българската „ мафия за подправени пари ” интензивно вземат участие и политици, сред които Евгени Бакърджиев. Клиентът ми е съобщил за присъединяване в схемите и на предприемача Васил Божков “..
Не се загатва името на информатора. Според мен става дума за Николай Ветев – земляк, добре осведомен за незаконния свят и забягнал в онази страна, с цел да не му светят маслото тук.
.
И печатницата не е една – на верижката на годините се оказват подредени 14 бр. цехове за подправени евро, долари, британски лири. При ръководството на най-различни държавни управления и най-различни ръководители на Министерство на вътрешните работи.
„ Какво да ви кажа – дано те да ви кажат! Да го кажат като изказването им пред пресата: заран ги вършим, вечер след привършване на производството на банкноти ги разрушаваме ” – горчиво се жалеше комисар от „ Европол ”.
Връзката на тъмносиния придворен Евгени Бакърджиев и олигарха с този бизнес по този начин си остана недоказана и непроверена от Темида.
.
Но други политически връзки получиха абсурден отзвук.
- За първи път го споделям, само че аз съм основателят за тяхната среща. – съобщи Димитър Луджев. - Когато Орешарски беше номиниран от Съюз на демократичните сили за кмет на София, аз се наех да му оказвам помощ. На една среща с него, с Петър Стоянович (днешен министър в аленото правителство) и с Надежда Михайлова, тогава ръководител на Съюз на демократичните сили, обсъдихме изборната акция. Тогава взехме решение, че ще е добре Орешарски да се обърне към авторитетни предприемачи в страната за поддръжка. Направихме няколко срещи с разнообразни финансови структури. Една от тях беше с Божков, като наблягам – със знанието на Надежда Михайлова и Стоянович, който беше началник на щаба.
.
Пламен Орешарски стремително беше отеглен под натиска на Запада и се раздели с политическата си кариера в редовете на сините.
„ Пак бих направил тази среща с Божков ”, е негова изказване от пролетта на 2013 година
Днес Орешарски е министър председателят, определен персонално от Сергей Станишев и Ахмед Доган. За 9 месеца този кабинет три пъти разглеждаше и поправяше закона за
хазарта. Анализатори смятат, че се основава монопол на „ несъмнено лице ” в тази област. Вицепремиерката Даниела Бобева също е била съпричастна към олигарха – в борда на тъкмо две сруктури.
.
Такива са скритите, само че неизбежни линии, насложени към, върху и под битието на един български олигарх – измежду най-богатите и изникнал като че ли от нищото. Това са щрифите от незримия надзор върху обстоятелствата в свободните другояче медии. Това са капките кръв от житието на подставените лица като братя Гьошеви, които даже поведени към ешафода просят несъществуващата благосклонност на повелителите си с откровени неистини.
.
Според данни в документите, отдадени на олигарсите у нас, Васил Божков в действителност има допир с най-големите пари в света, за които загатна „ Ройтерс ” в дописката си за братя Гьошеви. Твърди се, чо той има акции в поделения на „ Щрабаг ” – огромния австрийски строителен тръст, в който един от основнвите притежатели е съветският мултимилиардер Олег Дерипаска.
.
Има и други сенки в биографията на олигарха – проблясъци в непрогледната мъгла, заобиколила облика му. Например участието в НюЙорската академия на науките звучи влиятелно за неинформирани хора. Всъщност това е нещо като фабрика за тапии, където против 129 $ и вие може да се сдобиете с „ влиятелното ” звание.
Същата мъгла се стеле на вълни и върху образованието му. Спор няма за дипломата му от елитната природо-научна гимназия в столицата.
Обаче е неразбираемо по кое време зрелостникът се е трансформирал в абитуриент от ВУЗ. Засега не може да се открие дали документите на СУ „ Климент Охридски ” от тези далечни десетилетия прашясват в някакъв неоткриваем списък или от дълго време са унищожени.
Състудентите на Васил Божков по математика са сигурни, че е бил измежду тях в първи курс, само че след това спомените им приказват друго – напусна, май поради невзети изпити. Но даже и да е напуснал, едва ли е било поради невзети изпити. Може би си е взел висшето обучение в друго образователно заведение.
.
През 2003 година се появиха данни, че дружно с Емил Кюлев Васко Черепа е един от главните проводници на ползите на Майкъл Чорни у нас. Според обявата и единият, и другият са работили на едно и също място – като проверяващи и следователи по тежките закононарушения в Министерство на вътрешните работи!
Докато първият беше под светлината на прожекторите, наподобява вторият е измежду редицата по-сериозни сътрудници на Чорни. Твърди се, че родният диригент – Александър Найденов на швейцарската „ Селектинвест ”, която държи правата на нашите марки цигари в Русия от 1992 година насам, бил съучастник с Васко Черепа в една от главните компании на бизнесмена – „ Ваал ”. Самият Найденов е началник на „ Никотиана БТ холдинг ” и съучастник в друга компания със сикаджията Младен Михалев.
Този герой пък е съучастник с Васил Божков в
хазарта и т н. В тази посока се простират и многочислени бизнесвръзки и съдр

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР